Sant Jordi-retaule de Jaume Huguet.
No descavalquis alt cavaller, Sant Jordi, que encara hi ha princeses que el drac sotmet i encisa. No descavalquis i alerta'ns sempre contra la por i la defallença, perquè amb el teu exemple sapiguem viure i créixer fidels al nostre origen.
Miquel Martí i Pol.
Miquel Martí i Pol.
Qui era Sant Jordi ?
Sant Jordi era fill de la noblesa persa, possiblement va ser educat com a cristià; a l'edat d'entrar a l'exèrcit romà, doncs, no va tenir problemes, fins i tot va arribar a ser oficial.
Però, l'emperador dels perses Dioclecià va disposar que els cristians fossin perseguits a mort, aleshores van començar els problemes per al nostre màrtir.
Tossut a no voler adorar els déus romans, i a no renunciar a la seva fe cristiana, va començar a ser torturat, diu la llegenda que durant set anys.
Va néixer a Capadòcia, cap a mitjan del tercer segle, i va morir un 23 d'abril de l'any 303 a Lidda
.
.
Sant Jordi patró de Catalunya.
El 17 d'abril de 1456 la Generalitat de
Catalunya
va declarar festa oficial el dia de Sant Jordi,
segons aquest full que
podem veure en el seu Dietari.

.
Estendard de les milícies catalanes
Catalunya, que té com a poble una història mil·lenària, té unes banderes que vénen de molt lluny i l’han anat acompanyant sempre. La més antigament històriada és precisament la creu vermella sobre fons blanc, la bandera de Sant Jordi. Així apareix enarborada per les tropes catalanes en la pintura mural existent al saló del Tinell (s.XIII).
Barcelona va fer de la creu del gloriós màrtir el distintiu dels seus «honrats ciutadans». D’això, en tenim constància en les Ordinacions de la Host veïnal: «Que per los Consellers, de present sia fet un penó larch ab senyal de Sant Jordi, ço és, la creu vermella e lo camp blanch, qui és senyal de la ciutat» (1395).
La de les quatre barres, que era l’escut d’armes dels comtes de Barcelona, i la de la creu de Sant Jordi, que era l’estendart de les milícies catalanes, són dues banderes que aniran juntes al llarg de la història de Catalunya i que un dia Barcelona, com a cap i casal de Catalunya, les agermanarà en el seu escut.
(extret de la web:http://www.pedrocchi.net/STJORDI/)